Waarom zijn de beste Limoncello’s allemaal handgemaakt?

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 15:00

Elke internationale wedstrijd weer blijkt ambachtelijke Limoncello het te winnen van de broertjes uit de fabriek. Bij de meeste andere alcoholhoudende dranken is dat juist andersom. Bij ander dranken kan het fabricageproces in een fabriek beter worden gecontroleerd en daarom kan het recept meer precies worden uitgevoerd wat de smaak optimaliseert. Waarom is dat bij Limoncello’s zoals ‘Limoncello di Mallorca’ zo anders?

 

Handmatig of machinaal schillen

Voor de kwaliteit van Limoncello is het cruciaal dat er bij het schillen weinig wit wordt meegenomen.  Het wit zorgt voor een bittere smaak en de allerbeste Limoncello’s zij juíst heel zacht van smaak. Iedere citroen heeft een andere dikte van de schil voordat het wit begint. Bij machinaal schillen schilt men alle citroenen op dezelfde dikte en is het meenemen van wit onvermijdelijk. Dat is de reden dat met-de-hand-geschilde citroenen minder bitter zijn dan hun neefjes uit de fabriek.

 

Biologische citroenen

De meeste fabrieken werken vanwege de lagere inkoopprijs met bespoten citroenen. Ook is er minder risico op schimmel of insecten die in- of op de schil hun sporen achterlaten. Ambachtelijke Limoncello’s worden bijna zonder uitzondering gemaakt van biologische citroenen. Er wordt maar een dun laagje van de schil gebruikt bij het maken van Limoncello en dat is nu nét het laagje waar ook de bestrijdingsmiddelen op worden gespoten. Omdat bij Limoncello di Mallorca de citroenen tóch handmatig worden gewassen en geschild zijn sporen van schimmels en insecten probleemloos te omzeilen. Machines kunnen dat niet.

 

Minder zoet

De meeste mensen kennen Limoncello als een mierzoete drank. Dat komt omdat fabrieken de bittere smaak onderdrukken door meer suiker toe te voegen. Die ‘truc’ hoeft niet te worden toegepast wanneer de Limoncello uit zichzelf al niet zo zoet is. Zo heeft Limoncello di Mallorca drie keer minder suiker dan de neefjes uit de fabriek. De enorme hoeveelheid suiker onderdrukt ook de heerlijke smaken van de citroen zelf. Van nature komen bijvoorbeeld tonen van kaneel en vanille voor in citroenschil. Pas wanneer een Limoncello wordt gemaakt met minder suiker zijn die smaken te proeven.

 

Citroenen zijn door het seizoen heen anders van smaak

Het seizoen dat citroenen te oogsten zijn loopt grofweg van december tot en met augustus. De citroenen van het begin van het seizoen en het eind van het seizoen zijn anders van smaak. Fabriekslimoncello’s willen graag altijd dezelfde smaak leveren. Daarom gaan fabrieken corrigeren in de smaak met al dan niet natuurlijke toevoegingen. Limoncello di Mallorca doet dat juist niet en laat de natuur zijn gang gaan. Daardoor zullen bij een Limoncello gemaakt van citroenen uit januari verschillen zitten in de intensiteit van sommige smaaktonen van die van augustus. Verreweg de meeste mensen zullen het verschil pas proeven als dezelfde Limoncello van een andere oogst naast elkaar wordt gedronken. Wilt u dat een keer proberen? Kom naar het proeflokaal van Limoncello di Mallorca en wij laten het u proeven!

 

Liefde en Passie

Rationeel is het niet te verklaren maar wij zijn er van overtuigd dat ook de liefde en de passie die in de Limoncello wordt gestoken te proeven is. Wat denkt u?

Reactie plaatsen

Reacties

Jeanette
3 jaar geleden

Dat wist ik allemaal niet. Wat leuk om te lezen. Zo ga je jullie Limoncello toch anders beleven. En die liefde en passie daar geloof ik zeker in als ik lees hoe jullie er over schrijven!!😀