Recept Limoncello-risotto met kreeft

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 11:22

Recept voor 4 personen (hoofdgerecht) of 8 personen (voorgerecht)

 

Ingredienten:

400gr risottorijst 

2 kreeften (of gamba's in plaats van kreeft)

250 gr piementos de padron

2 citroenen

bosje bieslook

8 eetlepels olijfolie

6 sjalotjes

2 teentjes knoflook

kreeftfond (of groentebouillon(blokjes)) voor 1 liter

100 ml limoncello

4 stengels citroengras

100 gram goede parmezaanse kaas

30 gram roomboter

Grof zeezout

 

Voorbereiding:

Bouillon: Kneus 4 stengels citroengras door hier met bijvoorbeeld de steel van een zwaar mes diverse keren op te slaan. Maak van de kreeftfond (of andere bouillon) een pannetje bouillon van ongeveer 1 liter, voeg het gekneusde citroengras toe en verwarm dit mengsel totdat het (bijna) kookt en laat dit half uurtje trekken. Rasp de parmezaanse kaas met een grove rasp. Zet voor de kreeft een grote pan met water op het vuur en zorg dat deze kookt als de risotto halverwege is. Verwarm de borden voor in de oven op 60gr. Snij mooie plakjes van de citroen voor de garnering.

Gefrituurde bieslook

Verwarm een frituurpan met schoon (vloeibaar!!) frituurvet of olie tot 140 graden. Snij de bieslook op gelijke lengte en zorg dat het topje er van af is (moet dus aan beide kanten hol zijn). Doe 6 steeltjes bieslook in het vet en zorg dat ze met het rekje van de frituurpan of een schuimspaan geheel worden ondergedompeld. Het vocht zal nu verdampen; dat zijn de belletjes. Als er (bijna) geen belletjes meer uit de steeltjes komen en de steeltjes nog groen zijn haal je ze uit de pan en legt ze voorzichtig op keukenpapier en laat ze afkoelen. Leg ze na een tijdje op nieuw keukenpapier zodat zoveel mogelijk van het vet verdwijnt

Bereiding:

Rasp een dun laagje van de schil van 1 citroen met een fijne rasp. Probeer zo min mogelijk van het wit van de schil mee te raspen en bewaar de geraspte citroenschil. Pers vervolgens deze citroen uit en bewaar het citroensap.  Snipper de sjalotjes. Doe olijfolie in een grote wokpan en verhit die. Voeg de sjalotjes en geperste knoflook toe en laat die bakken tot sjalotjes nét beginnen te bruinen. Voeg de rijst toe en laat de korrels op hoog vuur ongeveer 1 minuut al roerend meebakken tot de rijstkorrels enigszins glazig beginnen te worden. Voeg driekwart van de warme bouillon, de limoncello en de geraspte citroenschil toe en laat de rijst al roerend op een zacht vuurtje al het vocht en de smaken opnemen.

Bak (of frituur) de piementos de padron en kook de kreeft (verse kreeft 500gr ca 4 min) terwijl je de risotto kookt.

Voeg de resterende bouillon (en eventueel extra water) toe totdat de rijst bijna gaar is; de rijst gaart namelijk nog wat na. . Voeg peper en zout naar smaak toe aan de risotto. 'Monteer' de risotto door de roomboter toe te voegen en door te roeren. Snij de kreeft met een scherp mes in twee delen.

Maak (liefst in een vormpje) een mooi rondje van de risotto op het voorverwarmde bord. Verspreid de parmezaanse kaas over het bord. Leg een halve kreeft half over de risotto, placeer de piementos de padron en bestrooi die met grof zeezout. Maak het bord 'af' met de gefrituurde bieslook en de schijfjes citroen.

Reactie plaatsen

Reacties

Peter van Hemert
3 jaar geleden

Het citroensap moet neem ik aan ook aan de rijst worden toegevoegd gelijk met de limoncello?