De vijf beste redenen om Limoncello Spritz te drinken

Natuurlijk is Limoncello puur drinken heerlijk, bijvoorbeeld na een maaltijd met vrienden. Maar Limoncello di Mallorca bevat wél 30% alcohol. Voor veel mensen is dat wat veel voor overdag. En onze mening is dat het leven te kort is om alleen ‘s-avonds Limoncello te drinken!  Limoncello di Mallorca is ontzettend lekker in een mix. Lekker bij de lunch, op het terras, op het strand of op een feestje. Onze favoriet is Limoncello Spritz. Hier de vijf beste redenen om van deze cocktail te genieten.

 

1 Heerlijk Fris

Dat Limoncello helemaal hip is op de meest exclusieve badplaatsen rondom de Middellandse Zee is niet voor niets. Op het strand met 35graden smaakt een glas rode wijn gewoon een stuk minder dan de allerfriste cocktail!  De munt, citroen en het ijs maken Limoncello Spritz de absolute strandtopper.  Op de eilanden Ibiza en Mallorca is deze cocktail met een enorme opmars bezig.

 

2 Je bepaalt zelf het alcoholpercentage

Bij Limoncello Spritz bepaal je zelf de verhoudingen. Wat minder Cava, wat meer Limoncello, wat minder ijs, wat meer citroensap of wat meer mineraalwater. In iedere verhouding is Limoncello Spritz een heerlijke drank! Als je de Cava weglaat, een klein scheutje Limoncello gebruikt en wat extra citroensap toevoegt kan je zelfs een heerlijke cocktail maken met slechts een paar procent alcohol.

 

3 Maak de blits op een feestje

Maak de cocktails zo mooi als je zelf wil. Het kan niet gek genoeg zijn. Gebruik grote glazen op een voet een blaadje basilicum of munt, felgekleurde rietjes en veel, heel veel ijsklonten. Extra feestelijk is als je als garnering bijvoorbeeld een framboos, stukje sinaasappel, aardbei, citroen en een druif op een prikkertje doet en een nacht in de vriezer laat liggen. Makkelijk te maken en je Limoncello Spritz ziet er geweldig uit!

 

4 Dorstlessend

De frisse zuren van citroen maken alle citroendranken uitstekende dorstlessers. Voeg daar nog munt, ijsblokjes en mineraalwater aan toe en je hebt de ideale dorstlessende combinatie. Dankzij de geconcentreerde smaak van Limoncello di Mallorca blijft de karakteristieke smaak van Limoncello ook in Limoncello Spritz uitstekend overeind!

 

5 Makkelijk zelf te maken

Geen moeilijke recepten, geen moeilijk vindbare ingrediënten en geen blender of shaker nodig. Veel zal je al in huis hebben, de rest is bij iedere supermarkt te koop. Binnen een minuut heb je deze cocktail klaar. Als je wil weten hoe je dit zelf maakt ga naar het recept van Limoncello Spritz op onze website.

 

Heb je zelf nog leuke ideeën of tips. Of wil je laten weten hoe het maken is gegaan. Wij vinden het leuk als je een reactie op onze site achterlaat!

Lees meer »

Recept Limoncello Meringue taart

Ingrediënten deeg: 230 gr bloem, 125 gr boter, 70 gr witte basterdsuiker, snufje zout, 0,5 ei

Ingrediënten vulling: 3 citroenen,  3 eigelen, 50 gr maizena, 150gr suiker, 50 ml limoncello, 160ml water, 50gr boter

Meringue topping: 4 eiwitten, 50 gr suiker

Bereiding: verwarm de over voor op 180 graden. Start met het deeg: meng het zout en de basterdsuiker door de bloem. Voeg de boter en het halve ei toe. Kneed het deeg tot een egale bal. Bestrooi het aanrecht met bloem. Rol het deeg met een deegroller plat tot een pannenkoek die iets groter is dan de bakvorm. Vet de bakvorm in met een beetje boter. Verdeel het deeg over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Pak een stuk bakpapier dat iets groter is dan de bakvorm. Kreukel dit en besprenkel het met water.  Leg dit op het deeg en leg hier een steunvulling op (bijvoorbeeld rijst of gedroogde kikkererwten). Zet dit 15 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en zet het nog 15 min in de oven. Was de citroenen grondig en rasp de schil er af. Doe dit zo dun dat je zo min mogelijk wit meeneemt. Pers de citroenen. Voeg de suiker, limoncello, citroensap en citroenrasp toe aan het water in een pannetje en roer dit door. Meng de maizena met een paar eetlepels water tot een glad papje en voeg dit toe. verwarm het mengsel al roerend tot het dik wordt. Zet het vuur daarna laag en voeg direct, al roerend, kleine klontjes boter toe. Voeg hierna langzaam en al roerend de eigelen toe en laat het mengsel verder afkoelen. Verdeel de vulling over de taartbodem. Doe de vier eiwitten (mag absoluut geen eigeel bij zitten!)  in een kom en voeg al mixend langzaam de suiker toe. Blijf mixen totdat het mengsel pieken geeft als je de stilstaande mixer uit het mengsel haalt. Verdeel het eiwit over de taart en trek met een spatel mooie kleine piekjes. Met een crème brulee brander brand je de piekjes lichtbruin. Salud!

(Het schuim is na een dag ingezakt en niet meer zo mooi. Eet de taart dus binnen een dag op maar dat was voor ons geen probleem!)

Taart op de foto is gebakken door Saar.

Lees meer »

Recept "Gravad Lax in Limoncello"

Recept voor 6 personen.

Ingrediënten:

600 gram zalmfilet

2 citroenen

Kappertjes

1 bosje dille

200ml creme fraiche

Mierkiswortelpasta

250 ml Limoncello

Zout

Peper

 

Voorbereiding:

Pers 2 citroenen. Leg een laagje dille in een bakje waar de zalm precies in past. Doe de helft van het citroensap en 100 ml limoncello ook in het bakje. Leg de zalm hierop. Leg de rest van de dille op de zalm (maar bewaar 2 takjes voor de garnering). Voeg de rest van het citroensap en nog 100ml limoncello toe en sluit de bak. Laat dit geheel 24 in een koelkast rusten zodat alle smaken in de zalm kunnen trekken.

Doe de creme fraiche, 50ml limoncello en 1 el mierikswortelpasta (of meer afhankelijk van de sterkte van de pasta en je eigen smaak) in een bakje en roer dit goed door tot een egale saus.

Schil de komkommer en maak met een kaasschaaf lange slierten van de komkommer en rol deze op.

 

Bereiding:

Snij de zalm in dunne plakjes, leg de komkommerrolletjes tussen de zalm. Zet met de mierikswortelsaus een paar stevige strepen over het bord. Maak af met een kappertje en de dille.

 

Salud!

 

Lees meer »

Recept Limoncello-risotto met kreeft

Recept voor 4 personen (hoofdgerecht) of 8 personen (voorgerecht)

 

Ingredienten:

400gr risottorijst 

2 kreeften (of gamba's in plaats van kreeft)

250 gr piementos de padron

2 citroenen

bosje bieslook

8 eetlepels olijfolie

6 sjalotjes

2 teentjes knoflook

kreeftfond (of groentebouillon(blokjes)) voor 1 liter

100 ml limoncello

4 stengels citroengras

100 gram goede parmezaanse kaas

30 gram roomboter

Grof zeezout

 

Voorbereiding:

Bouillon: Kneus 4 stengels citroengras door hier met bijvoorbeeld de steel van een zwaar mes diverse keren op te slaan. Maak van de kreeftfond (of andere bouillon) een pannetje bouillon van ongeveer 1 liter, voeg het gekneusde citroengras toe en verwarm dit mengsel totdat het (bijna) kookt en laat dit half uurtje trekken. Rasp de parmezaanse kaas met een grove rasp. Zet voor de kreeft een grote pan met water op het vuur en zorg dat deze kookt als de risotto halverwege is. Verwarm de borden voor in de oven op 60gr. Snij mooie plakjes van de citroen voor de garnering.

Gefrituurde bieslook

Verwarm een frituurpan met schoon (vloeibaar!!) frituurvet of olie tot 140 graden. Snij de bieslook op gelijke lengte en zorg dat het topje er van af is (moet dus aan beide kanten hol zijn). Doe 6 steeltjes bieslook in het vet en zorg dat ze met het rekje van de frituurpan of een schuimspaan geheel worden ondergedompeld. Het vocht zal nu verdampen; dat zijn de belletjes. Als er (bijna) geen belletjes meer uit de steeltjes komen en de steeltjes nog groen zijn haal je ze uit de pan en legt ze voorzichtig op keukenpapier en laat ze afkoelen. Leg ze na een tijdje op nieuw keukenpapier zodat zoveel mogelijk van het vet verdwijnt

Bereiding:

Rasp een dun laagje van de schil van 1 citroen met een fijne rasp. Probeer zo min mogelijk van het wit van de schil mee te raspen en bewaar de geraspte citroenschil. Pers vervolgens deze citroen uit en bewaar het citroensap.  Snipper de sjalotjes. Doe olijfolie in een grote wokpan en verhit die. Voeg de sjalotjes en geperste knoflook toe en laat die bakken tot sjalotjes nét beginnen te bruinen. Voeg de rijst toe en laat de korrels op hoog vuur ongeveer 1 minuut al roerend meebakken tot de rijstkorrels enigszins glazig beginnen te worden. Voeg driekwart van de warme bouillon, de limoncello en de geraspte citroenschil toe en laat de rijst al roerend op een zacht vuurtje al het vocht en de smaken opnemen.

Bak (of frituur) de piementos de padron en kook de kreeft (verse kreeft 500gr ca 4 min) terwijl je de risotto kookt.

Voeg de resterende bouillon (en eventueel extra water) toe totdat de rijst bijna gaar is; de rijst gaart namelijk nog wat na. . Voeg peper en zout naar smaak toe aan de risotto. 'Monteer' de risotto door de roomboter toe te voegen en door te roeren. Snij de kreeft met een scherp mes in twee delen.

Maak (liefst in een vormpje) een mooi rondje van de risotto op het voorverwarmde bord. Verspreid de parmezaanse kaas over het bord. Leg een halve kreeft half over de risotto, placeer de piementos de padron en bestrooi die met grof zeezout. Maak het bord 'af' met de gefrituurde bieslook en de schijfjes citroen.

Lees meer »

Waarom zijn de beste Limoncello’s allemaal handgemaakt?

Elke internationale wedstrijd weer blijkt ambachtelijke Limoncello het te winnen van de broertjes uit de fabriek. Bij de meeste andere alcoholhoudende dranken is dat juist andersom. Bij ander dranken kan het fabricageproces in een fabriek beter worden gecontroleerd en daarom kan het recept meer precies worden uitgevoerd wat de smaak optimaliseert. Waarom is dat bij Limoncello’s zoals ‘Limoncello di Mallorca’ zo anders?

 

Handmatig of machinaal schillen

Voor de kwaliteit van Limoncello is het cruciaal dat er bij het schillen weinig wit wordt meegenomen.  Het wit zorgt voor een bittere smaak en de allerbeste Limoncello’s zij juíst heel zacht van smaak. Iedere citroen heeft een andere dikte van de schil voordat het wit begint. Bij machinaal schillen schilt men alle citroenen op dezelfde dikte en is het meenemen van wit onvermijdelijk. Dat is de reden dat met-de-hand-geschilde citroenen minder bitter zijn dan hun neefjes uit de fabriek.

 

Biologische citroenen

De meeste fabrieken werken vanwege de lagere inkoopprijs met bespoten citroenen. Ook is er minder risico op schimmel of insecten die in- of op de schil hun sporen achterlaten. Ambachtelijke Limoncello’s worden bijna zonder uitzondering gemaakt van biologische citroenen. Er wordt maar een dun laagje van de schil gebruikt bij het maken van Limoncello en dat is nu nét het laagje waar ook de bestrijdingsmiddelen op worden gespoten. Omdat bij Limoncello di Mallorca de citroenen tóch handmatig worden gewassen en geschild zijn sporen van schimmels en insecten probleemloos te omzeilen. Machines kunnen dat niet.

 

Minder zoet

De meeste mensen kennen Limoncello als een mierzoete drank. Dat komt omdat fabrieken de bittere smaak onderdrukken door meer suiker toe te voegen. Die ‘truc’ hoeft niet te worden toegepast wanneer de Limoncello uit zichzelf al niet zo zoet is. Zo heeft Limoncello di Mallorca drie keer minder suiker dan de neefjes uit de fabriek. De enorme hoeveelheid suiker onderdrukt ook de heerlijke smaken van de citroen zelf. Van nature komen bijvoorbeeld tonen van kaneel en vanille voor in citroenschil. Pas wanneer een Limoncello wordt gemaakt met minder suiker zijn die smaken te proeven.

 

Citroenen zijn door het seizoen heen anders van smaak

Het seizoen dat citroenen te oogsten zijn loopt grofweg van december tot en met augustus. De citroenen van het begin van het seizoen en het eind van het seizoen zijn anders van smaak. Fabriekslimoncello’s willen graag altijd dezelfde smaak leveren. Daarom gaan fabrieken corrigeren in de smaak met al dan niet natuurlijke toevoegingen. Limoncello di Mallorca doet dat juist niet en laat de natuur zijn gang gaan. Daardoor zullen bij een Limoncello gemaakt van citroenen uit januari verschillen zitten in de intensiteit van sommige smaaktonen van die van augustus. Verreweg de meeste mensen zullen het verschil pas proeven als dezelfde Limoncello van een andere oogst naast elkaar wordt gedronken. Wilt u dat een keer proberen? Kom naar het proeflokaal van Limoncello di Mallorca en wij laten het u proeven!

 

Liefde en Passie

Rationeel is het niet te verklaren maar wij zijn er van overtuigd dat ook de liefde en de passie die in de Limoncello wordt gestoken te proeven is. Wat denkt u?

Lees meer »