LIMONCELLO DI MALLORCA WINT BRONZEN MEDAILLE OP WK VOOR DRANKEN!

7 augustus 2020

De in Tilburg geproduceerde ‘Limoncello di Mallorca’ werd niet alleen uitgeroepen tot de beste Spaanse limoncello maar versloeg ook alle Italiaanse inzendingen. De International Wine & Spirits Competition (IWSC) wordt al sinds jaren gezien als dé meest toonaangevende wedstrijd op het gebied van dranken. De bronzen winnaars kunnen bijna niet geloven dat hun hobby tot dit resultaat heeft geleid.

De IWSC is al ruim 50 jaar de meest prestigieuze internationale competitie. Daarom wordt het ook wel ‘het WK voor alcoholhoudende dranken’ genoemd. Zo’n 400 experts keuren 7 maanden per jaar 8000 wijnen en likeuren en geven vervolgens punten bij een blinde smaaktest. De jury was uiterst lovend over de Tilburgse limoncello: “Think lemon posset on the nose and then add a pinch of cinammon spice and sweet vanilla, giving this limoncello a lovely intensity that carries through to the finish”.

Lees verder onder de foto

Suzan van den Braak is geen onbekende in horecaland. Al op haar 27e startte zij café Bolle in Tilburg dat in de jaren daarna uitgroeide tot een van de grootste en bekendste horecazaken van Nederland. Suzan vertelt: “als wij onze vrienden blind verschillende limoncello’s lieten proeven werd die van ons steevast als lekkerste gekozen. Maar dat we meteen tot de absolute wereldtop zouden behoren hadden we natuurlijk nooit gedacht.” Het geheim achter het succes zit volgens Suzan in de manier van schillen: “een citroenschil bestaat uit diverse lagen. Het wit van de schil is erg bitter en wil je niet in je limoncello hebben. De laag om het wit wil je juíst helemaal hebben. Wij hebben iets uitgevonden waardoor wij preciezer kunnen schillen dan anderen”. Over wat die uitvinding precies is zegt Suzan: “dat blijft ons geheim”. 

Lees verder onder de foto

De partner van Suzan; Joost Möller, is ook geen onbekende. Hij was van 2008 tot 2014 wethouder in Tilburg. Zijn passie voor lekker eten en drinken bracht hem eerder al tot ‘gast-chefkok’ bij het Tilburgse restaurant Auberge du Bonheur. “limoncello maken zal een hobby blijven voor de avonduren en weekenden. Steeds blijven zoeken naar verbeteringen hou ik makkelijk tot mijn 80e vol” vertelt Joost lachend. “Ik vind het heerlijk om andere mensen te zien genieten als we samen onze limoncello drinken. Iedere citroen wordt met de hand gewassen en iedere citroen apart geschild”.

Familie en vrienden zijn ingeschakeld voor ontwerp van de fles, maken van foto’s en bouwen van de website. Ook hebben een aantal vrienden aangeboden af en toe een zaterdag te komen helpen met citroenen wassen, bottelen en verzenden van bestellingen. Daar gaan we nu natuurlijk dankbaar gebruik van maken!

Lees verder onder de foto

Op de vraag of limoncello de nieuwe modedrank is antwoord Joost: “daar lijkt het wel een beetje op. We waren vorige week een paar daagjes aan zee. In strandtenten zie je dat de ‘gin-tonics’ steeds vaker plaats maken voor ‘limoncello-tonic’ en ‘limoncello-spritz’. Zeker in de zomer kan ik mij voorstellen dat mensen voor de frisheid van citroen kiezen.”

Over waar de Limoncello te koop is kan Suzan kort zijn: “op dit moment alleen via onze website en bij Wijnkoperij Van Bilsen in Tilburg. We produceren zo weinig flessen dat onze limoncello nooit in veel winkels zal komen te liggen. Iedere citroen en iedere fles zal door onze eigen handen gaan en wordt met evenveel liefde gemaakt. We willen het ambachtelijk en kleinschalig houden. En natuurlijk moet het op Mallorca te koop komen”.