Limoncello di Mallorca voor 2e keer op rij medaillewinnaar op WK voor dranken

30 juni 2021

De in Tilburg geproduceerde Limoncello di Mallorca wist wederom een bronzen medaille in de wacht te slepen. De International Wine & Spirits Competition (IWSC) wordt al sinds jaren gezien als dé meest toonaangevende wedstrijd op het gebied van dranken. Tweemaal achter elkaar in de medailles vallen blijkt een lastige opgave in een groot wereldwijd speelveld. Vorig jaar wist geen enkele producent deze prestatie te leveren. Dit jaar lukte het Suzan en Joost wél om hun plaats in de wereldtop vast te houden.

Lees verder onder de foto

De IWSC is al ruim 50 jaar de meest prestigieuze internationale competitie. Daarom wordt het ook wel ‘het WK voor alcoholhoudende dranken’ genoemd. Dit jaar streden 4.000 inzendingen uit 86 landen om de medailles in de ‘spirits competition’.

Suzan van den Braak startte op haar 27e café Bolle in Tilburg dat in de jaren daarna uitgroeide tot een van de grootste en bekendste horecazaken van Nederland. Joost Möller is voornamelijk bekend als oud-wethouder in Tilburg. Samen stortten zij zich na bezoeken aan Ibiza en Mallorca op hun hobby.

Over hoe het is gelukt om 2x achter elkaar in de prijzen te vallen zegt Suzan: “wij zijn alleen maar bezig met compromisloze kwaliteit. Wij hoeven met onze hobby geen geld te verdienen maar wij willen de échte liefhebbers laten genieten van de allerlekkerste en ambachtelijke limoncello gemaakt van biologische citroenen. En misschien proef je het plezier waarmee wij het maken ook wel een beetje”, zegt ze lachend.

Joost voegt hier aan toe: “wij maken het hele jaar door limoncello. Citroenen uit maart smaken écht anders dan citroenen uit augustus. Bij een limoncello uit een fabriek wordt door toevoegingen altijd gezorgd dat de smaak altijd hetzelfde is. Een fles Bacardi smaakt altijd hetzelfde. De smaak van onze limoncello beweegt mee met de seizoenen en de natuur. Een jaar met veel regen op Mallorca zorgt voor andere smaaktonen dan een relatief warm jaar. Onze limoncello is meer vergelijkbaar met een goede wijn.”

Over wat er na het succes van vorig jaar gebeurde zegt Suzan: “natuurlijk hebben we het eerst eens goed gevierd met onze vrienden. Toen was het de verwondering, nu voelt het meer als waardering voor onze in spanningen dé ultieme limoncello te maken. Tweemaal op rij in zo’n groot veld is écht heel bijzonder!”

Joost: “We waren toen ook niet voorbereid op de bestellingen die op die dag al binnenstroomden bij onze webshop. Vanaf het moment dat we de citroenen binnen hebben duurt het 6 weken voor we kunnen bottelen. Gelukkig ontvingen wij veel begrip van onze klanten dat we geen concessies aan de kwaliteit wilden doen en het daarom wat langer duurde.”

Ook bij steeds meer horeca staat Limoncello di Mallorca op de kaart. Suzan: “het leukste vinden wij als we onze limoncello blind mogen laten proeven naast hun eigen merk. Sommige horecazaken nemen écht de tijd om iets bijzonders voor hun klanten uit te zoeken. In Tilburg zijn dat bijvoorbeeld Wijnbar cru in de Heuvelstraat, restaurant St. Sjaak op de Heuvel en Brasserie Valentijn in Udenhout. Maar ook bijvoorbeeld het hippe Westergasterras in Amsterdam schenkt onze limoncello. De thuisliefhebbers kunnen terecht bij Wijnkoperij van Bilsen aan de Korvelseweg.”